Gebruik Smoothieboard

De grote lasersnijder bevat op dit moment twee verschillende aansturingen: Laos en Smoothieboard. Dit gaat over de electronica in de lasersnijder die de stappenmotoren en de laser besturen, die op zijn beurt weer aangestuurd wordt door Visicut op je computer.

Jarenlang hebben we gebruik gemaakt van de Laos-aansturing. Echter, de software die op het Laosbordje gebruikt wordt, wordt al jaren niet meer ontwikkeld, maar bevat wel een aantal bugs die het gebruik bemoeilijken. Om een wat toekomst-bestendigere oplossing te krijgen, is er eind 2019 een tweede aansturing geplaatst in de vorm van een Smoothieboard (met daarop de bijbehorende Smoothieware software).

We zijn op dit moment nog bezig met ervaring op doen met deze nieuwe aansturing. Deze pagina documenteert wat er nodig is om de nieuwe aansturing te gebruiken.

Voor wat meer achtergrond, zie ook de pagina over de inrichting van het smoothieboard.

Voorbereiding

 1. Installeer een recente versie van Visicut (1.9-41 of nieuwer). Oudere versies werken niet of niet correct met het Smoothieboard.
 2. Installeer de instellingen voor de Smoothieboard-aansturing. Het makkelijkste is dit door in Visicut “Options” -> “Download recommended settings…” -> “Netherlands, Amersfoort: Fablab” te kiezen. Dit vervangt alle lasersnijder-instellingen door de laatste versies van het Fablab. Mocht je aanpassingen hebben gemaakt aan de lasersnijders (of naast die van het Fablab ook andere lasersnijders hebben geconfigureerd), moet je de files met onze instellingen misschien met hand op de goede plek zetten.
  Let op: Deze instellingen zijn nog niet definitief, dus we raden aan om elke keer voordat je begint opnieuw de laatste instellingen download. Wat er wanneer is gewijzigd kun je in de git-historie terugvinden.

Een opdracht starten

 1. Selecteer in Visicut rechtsboven “Big lasercutter smoothieboard”.
 2. Bereid in Visicut je opdracht voor (zodat de machine niet onnodig aanstaat).
 3. Voordat je de machine aanzet, zet je de schakelaar voorop op “Smoothie”. Deze schakelaar nooit omzetten terwijl de machine aan is!
 4. Zet de machine aan door het stekkerblok er rechts naast aan te zetten. Vergeet ook niet de aardlekschakelaar te resetten met de groene knop.
  Merk op: Het Smoothieboard is in principe direct (na 1 a 2 seconden) klaar om een opdracht te ontvangen, in tegenstelling tot Laos waar dit langer duurde. Het schermpje wat voor Laos gebruikt werd, wordt met Smoothie helemaal niet gebruikt en zal op “HOME….” blijven staan.
 5. Stuur je opdracht op naar de laser door op “Execute” te drukken. Visicut laat “Job was sent” zien als dat klaar is.
 6. Start de opdracht door op de lasersnijder zelf op “Start-pause” te drukken.
  Merk op dat de andere knoppen op het paneel niet zijn aangesloten.

Wijzigingen

Hieronder een lijstje van dingen die gewijzigd zijn rondom de Smoothieboard-aansturing en mogelijk relevant zijn voor mensen die er mee willen werken.

 • Januari / februari 2020 – door diversen – Eerste opzet Smoothieboardaansturing