Kosten, tegenprestatie en borg

In ruil voor het gebruiken van de machines verwachten we een tegenprestatie, met waardebepaling achteraf. Die tegenprestatie kan op verschillende manieren worden ingelost. Je kan bijvoorbeeld jouw expertise inzetten op het FabLab of een financiële bijdrage leveren. Daarnaast kun je je ontwerp delen met de community.

Zodra je met de machines aan de slag gaat, betaal je €50 bijdrage. Het verbruikte materiaal, zoals hout, stickers, en filament, koop je tegen kostprijs. Zodra je klaar bent, kun je bij de FabLab-manager aangeven hoe je wilt bijdragen. Afhankelijk van je ervaring kun je je inleg (gedeeltelijk) achterlaten, of een tegenprestatie doen. Dat kan vanalles zijn: Je kunt je ontwerp openbaar maken en delen met iedereen, je kunt het licht repareren, je kunt een stuk gereedschap voor ons meebrengen, of je kunt een financiele bijdrage doen. Aan het einde van de maand moeten we van wat er in de bijdragenpot zit het onderhoud van de machines en de huur van het pand kunnen betalen en is het af en toe nodig om te investeren in nieuwe machines. dat komt allemaal uit de bijdragepot.

(Borg) betalen voor fablab doen we bij voorkeur digitaal via onze betaalpagina: https://fablabamersfoort.nl/betaal
om misverstanden te voorkomen: het terugbetalen van borg kan in fablab amersfoort nog niet direct/digitaal. terugbetalingen worden niet door de labmanagers gedaan maar periodiek door de fablab penningmeester. contant de borg terugbetalen kan niet altijd: we hebben zo min mogelijk contantwisselgeld in het fablab aanwezig.

Materiaalprijzen

Wanneer je materiaal van het Fablab gebruikt, rekenen we dat af op basis van onderstaande prijslijst. De materiaalkosten staan los van de hierboven beschreven tegenprestatie voor het gebruik van de machines. Je betaalt de materiaalkosten dus altijd in euro’s, ook als je voor het gebruik van de machines een andere tegenprestatie hebt afgesproken.

Je betaalt voor materiaal (ongeveer) de kostprijs, dus van deze inkomsten betalen we alleen onze materiaalinkoop, niet onze overige kosten.

Stickerfolie, per strekkende cm€ 0.05
T-shirtfolie, per strekkende cm€ 0.10
Flock T-shirtfolie, per strekkende cm€ 0.13
Plexiglas, per 100 gram€ 1.20
PLA (voor 3D-printer), per gram€ 0.05
Hout (Multiplex, voor lasersnijder) per plank ±20×30 (A4)€ 1.50
Hout (Multiplex, voor lasersnijder) per plank ±30×40 (A3)€ 3.00

Meestal hebben we bovenstaande materialen op voorraad, maar de beschikbare kleuren of materiaalsoorten variëren. Heb je specifieke wensen of wil je zeker zijn dat het materiaal dat je nodig hebt beschikbaar is, neem dan even vooraf contact op of neem je eigen materiaal mee.

Naast nieuw materiaal hebben we vaak ook reststukken materiaal (met name hout voor de lasersnijder), dat kun je kostenloos gebruiken.

Fablab afhuren

Tijdens de open inloop is iedereen welkom, maar kan het dus zijn dat er meerdere mensen dezelfde machine willen gebruiken en je even moet wachten. De open inloop is verder bedoeld voor projecten waarvan het ontwerp ook voor anderen beschikbaar is. Heb je een project waarvan je het ontwerp liever voor je zelf houdt, of heb je een groot project en wil je niet op anderen hoeven wachten, dan is het Fablab ook (per dagdeel) af te huren op andere dagen dan de open-inloop momenten.

Ook voor andere activiteiten, zoals workshops, lezingen of trainingen is het Fablab te huur.

Als je interesse hebt, neem dan even contact op om de mogelijkheden en kosten te bespreken.