Lasersnijder

Lasersnijder
Grote Lasersnijder

FabLab Amersfoort beschikt over een kleine en een grote lasersnijder.

Een lasersnijder werkt 2 dimensionaal en kan vlakke materialen uitsnijden en graveren. Materialen die hiermee kunnen worden gesneden zijn; karton, hout,, leer, textiel en rubber en plastic soorten zonder chloor, zoals plexiglas. Metalen en chloorhoudend plastic (zoals vinyl en Pvc) kunnen niet worden gesneden. Zie https://vimeo.com/1615418 en http://www.chymist.com/Polymer%20Identification.pdf om vast te stellen of iets chloor bevat

De lasersnijder kent drie verschillende modi:

 • Snijden (Cut): deze om snijdt dingen uit (rood)
 • Graveren (Engrave): hiermee wordt gegraveerd (zwart)
 • Markeren (Mark): oppervlakkig graveren met als doel iets ‘af te tekenen’ (blauw)

Het model moet de verschillen met de aangegeven kleuren aangegeven.

Kleine lasersnijder

De kleine lasersnijder is een open source lasersnijder van LAOS Laser.

Deze lasersnijder heeft een werkblad van ongeveer 370 x 235 mm. Voor de aansturing maken we gebruik van Visicut.

Instellingen Kleine Lasersnijder

Grote lasersnijder

Het lab beschikt over een 40 watt lasersnijder van het Chinese merk Morntech. Deze machine kan plaatmateriaal uitsnijden en graveren. Het maximalewerkbereik is 500 x 300 mm. (momenteel 475 x 289 mm).  Bij gegraveerde gedeeltes heeft de machine een extra 50 mm aan beide zijkanten nodig om uit te zwenken.  We hebben onlangs de elektronica in deze machine aangepast zodat we zowel open source (LaOS) als closed source (Mornlaser) software+hardware kunnen gebruiken.

Voor het aansturen van de grote lasersnijder zijn er twee mogelijkheden: Laos en Smoothie.

Het meeste op deze pagina is van toepassing op beide aansturingen. Documentatie over hoe aan de slag te gaan met de (nieuwere) Smoothie-aansturing, staat op de aparte Smoothieboard pagina.

Met lasersnijder te snijden materiaal

Met de lasersnijder kunnen diverse ‘plaatmaterialen’ worden gegraveerd en/of gesneden. Verschillende materialen vragen om andere instellingen. De instellingen zijn daarnaast ook afhankelijk van de staat van de laserbuis. Om de beste instellingen te bepalen kan het nodig zijn om te experimenteren. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van door anderen opgedane ervaringen.

Werkwijze

Alvorens te kunnen lasersnijden moet een digitaal ontwerp in een tekenprogramma worden gemaakt. Voor graveren kun je bitmap tekeningen maken, met bijv. PhotoShop of Gimp. Met vector tekeningen kun je van alle modussen gebruik maken. Vector tekeningen kun je maken met programma’s als Illustrator, Inkscape of CorelDraw.
Wanneer je zelf geen software hebt raden we aan Inkscape te gebruiken. Dit is vrij makkelijk te leren en open source. Een aantal tutorials voor Inkscape: Basis, geavanceerd, vormen

 • Cut
  Hierbij snijdt de straal met continue kracht door materialen heen volgens de gedefinieerde lijnen. 
 • Mark
  Hierbij snijdt de straal slechts een beetje door het materiaal heen volgens de gedefinieerde lijnen.
 • Engrave
  Hierbij wordt een plaatje getekend door de laserkop lijnen te laten trekken van boven naar beneden. De laser vuurt dan met de gewenste kracht als dat nodig is. Daarmee graveert hij een vorm. Hij brandt dus een laagje van het materiaal af.

Het handigste vaak is om tekeningen hierin te maken. Ook is het mogelijk tekeningen in te scannen die je dan geschikt kunt maken voor het laser snijden. 

Door vormen verschillende kleuren te geven kun je opties meegeven voor het laser snijden.

 • Snijden (Cut) –> Rood
 • Graveren (Engrave) –> Zwart
 • Markeren (Mark): –> Blauw

Experimenteren

Voordat je jouw uiteindelijke tekening probeert te snijden is het aan te raden eerst te experimenteren met alle instellingen en het materiaal. Op die manier kan je materiaal en tijd besparen. 
Voor het graveren raden we aan bijv. een klein vierkantje te tekenen van 10x10mm. Wanneer je door materiaal wilt snijden kun je het beste beginnen met een kort lijntje van bijv. 10 mm) aan de zijkant van het materiaal snijden. Zo kun je zien of je er goed doorheen komt. Wanneer dat goed lukt is het sterk aan te raden een stuk van 10 cm te proberen, om te kijken of het ook werkt wanneer de laser snelheid kan maken.

Op de machine kun je de begin positie van je tekening aanpassen met de pijltjes toetsen. Hierdoor kun je heel makkelijk dezelfde tekening een aantal keer herhalen op andere plaatsen.
Wanneer je veel experimenteert met de configuratie is het handig bij je experimenten te schrijven wat de instellingen waren. 
Gebruik voor het testen eerst zoveel mogelijk restmateriaal. 

Tips

 • Het resultaat is afhankelijk van materiaal en instellingen. Belangrijk is ook de afvoer van verbrand materiaal. Dit kan worden geregeld met de luchttoevoer. Deze wordt geregeld met de kleine koperen draaiknop onderaan de laserlens.
 • Het beste materiaal om te gebruiken is: Esdoorn, populier, kers, els of walnoot.
 • Stof op het oppervlak rond de gelaserde tekening kan je aanzienlijk voorkomen door je materiaal aan de zijkanten op een verhoging te leggen zodat er een laag lucht tussen het materiaal en de bodemplaat van de laserprinter ontstaat. Let wel op dat de hoogte laserpen hierop moet worden afgestemd.
 • Een branderige rand op hout kan je voorkomen door te spelen met het vermogen en de snelheid. Verminderen is ook mogelijk door (gaffer-)tape [Uitzoeken welk tape daadwerkelijk wordt bedoeld; onduidelijk of dit tape ‘laserveilig is] over het te lasersnijden deel van het hout te plakken.
 • Bij het graveren heeft de laser kom horizontaal extra ruimte nodig om uit te zwiepen en weer te accelereren. Dit is rond de 50 mm aan beide kanten.
 • Het is mogelijk grotere planken door de gleuf onder de laser snijder te leggen. Hierdoor kun je een deel van een grotere plank bijv. graveren of kun je hout efficiĆ«nter gebruiken.
 • Error: “No work data”. De lasersnijder vind geen data om mee te werken. Controleer of of output wel op Yes staat i.p.v. No
 • Als de laser lijkt te beginnen aan een opdracht, maar op een gegeven moment stop kan het zijn dat er een tekening buiten het bereik van de lasersnijder staat. Bijvoorbeeld doordat deze ergens anders in je document staat, dit kun je checken door even ver uit te zoomen.
 • Let op de afmetingen van je ontwerp, als je een ontwerp opslaat kun je dit het beste in .EPS formaat doen, hierdoor blijven de originele afmetingen behouden. Let bij het opslaan in .EPS formaat op dat je de oudst beschikbare EPS versie selecteerd (meestal 3.0).
 • Zet in Coreldraw de lijnen op ‘hairlines’ om ervoor te zorgen dat de machine een lijn maar 1 keer snijdt.

Open Source

Hierbij gebruik je ingebouwde open hardware van LAOSlaser en stuur je de lasersnijder aan via het opensource programma Visicut. Op dit moment is dit gebruiksvriendeijker en meestal makkelijker omdat je hiermee de lasersnijder ook met je eigen computer kunt besturen. het tekenprogramma Inkscape werkt goed in combinatie met Visicut en we raden mensen met een laptop aan om beiden te installeren waarna de lasersnijder draadloos vanaf de eigen machine aangestuurd kan worden.

Zoals met veel opensource projecten is Visicut en LAOS laser nog onder ontwikeling. Zo werkt de cancel knop nog niet direct. Maar aangezien het opensource is kan iedereen meehelpen. Visicut op GithubLaOS op Github.