Vinylsnijder

Calortrans CT-60
Calortrans CT-60

Onze Vinylsnijder heet Calortrans CT-60, en snijdt met een mesje vormen uit folies met een breedte tot 60cm. De machine is geschikt voor stickervel, folies voor beletteringen en het bedrukken van t-shirts, en papier. De aansturing gaat via InkCut, een plugin in Inkscape.

InkCut

De vinylsnijder wordt aangestuurd vanuit InkCut. InkCut is een plugin in Inkscape. Heb je nog geen .svg-bestand in Inkscape? Kijk dan eerst eens op onze Inkscape-pagina.

Werkwijze:

 1. Open of maak je ontwerp in Inkscape
 2. Controleer je bestand op de volgende zaken:
  • Selecteer alles [ctrl + A] en voer de volgende handelingen uit:
  • Paden: “Path > Object to path” of toets [shift + crtl + C]
  • Degroeperen: “Object > Ungroup” of toets [shift + ctrl + G]
  • Decombinderen: “Path > Break Apart” of toets [shift + ctrl + K]
  • Soms zitten er Bezier-curves in je bestand. De moet je opdelen in segmenten. Doe dit door “Extensions > Modify Path > Flatten Bezier”. Klik op “Live Preview”, stel een waarde in, bijv. 0.1 en klik op “Apply”
 3. Open InkCut: “Extensions > Cutter / Plotter > InkCut v1.0”

In InkCut:

 • Maak verbinding met de vinylsnijder:
  • Klik rechtsboven op de knop Properties. Een nieuw venster verschijnt (soms onder een ander venster!).
  • Selecteer Serial bij Interface.
  • Klap Serial open en check of bij Port “/dev/ttyUSB0” geselecteerd is. 
  • Controleer de overige settings: Baudrate is 9600, Bytesize is 8, Parity is None, Stopbits is 1, XON/OFFRTS/CTSDSR/DTR staan alledrie uit.
  • Sluit het venster met “Save”. 
  • Het “Test connection” knopje lijkt niet altijd goed te werken, je krijgt niet altijd feedback over de test.
  • Nadat je op save gedrukt hebt, verandert er mogelijk niets in het eerste scherm, de keuzelijst achter “Device” blijft leeg. Dat is geen probleem, je kunt toch je opdracht versturen.
 • Klik op het tabje “General” en zet onder de box “Material” de “Margin” op 0 en bij “Position” de X en Y op 0. Op deze manier kun je door de snijkop handmatig te verplaatsen (zie op de snijmachine) bepalen waar de tekening begint. Als je voor het apparaat zit (tegenover het paneel), zal de tekening links boven de start positie uitgesneden worden. 
 • Binnen dit tabje kunnen ook het aantal kopieën en hun onderlinge afstanden worden ingegeven. Elke verandering van deze waarden worden niet realtime geüpdate in het Preview venster, klik daarvoor linksonder op “Preview”.
 • Klik op het tabje “Options” en zorg ervoor dat “Invert y-axis” aanstaat. Verder moet onder “Output” “Send to cutter/plotter” aangevinkt staan.
 • Wanneer je box around plot aanvinkt zal hij een vierkant om je tekening snijden.
 • Let erop dat de vinylsnijder in de lengte snijdt. Dwz, de hoogte van je tekening wordt de breedte van de rol, de breedte van je tekening wordt de lengte op de rol.
 • De instelling voor force en speed werkt niet in Inkcut, die moet je op het apparaat zelf instellen. Doe altijd eerst een testje om te zien of je sticker wel goed gesneden wordt. Een klein vierkantje in de hoek uitsnijden, ofzo.
 • Om je werk te snijden klik op “Plot Paths”, er verschijnt wederom een ander venster (die ook onder een vorig venster kan liggen) met daarin wat gegevens over het te snijden werk. Als alles hier klopt en de machine staat op de juiste beginpositie (zie “Op de snijmachine”) klik dan op “Send”.

Juiste verschaling

Let op dat je tekening in de juist schaal staat. Inkcut kan alleen maar tekeningen van “96 user units per inch” aan. In recente versies van Inkscape kan die verschaling anders ingesteld worden, dus controleer of dat goed staat onder “File” -> “Document properties”. Zet daar “Display Units” (tijdelijk) op “in” (inch), zodat je onder “Scale” de “Scale x” op 96 kunt instellen. Als het goed is staat er rechts naast “user units per in.” 96, zodat je weet dat je inderdaad 96 units per inch aan het instellen bent.

Materiaal

We hebben in het FabLab een aantal soorten vellen liggen.

 • T-Shirt vinyl. Te herkennen aan een witte achterkant.
 • Stickervel / vinyl. Te herkennen aan een witte, papierachtige achterkant met opdruk.  
 • Papier.
 • Vilt T-Shirt plak plastic. 

Op de snijmachine

Stop nu het stickervel in de machine, let er op dat de aandrukwieltjes op de juiste plekken staan (dat wijst zich vanzelf als je naar de machine kijkt zonder de folie erin). T-shirtfolie met de matte/witte kant naar boven, stickervel met de goede kant naar boven.

Je kunt het mesje op de juiste beginpositie zetten door op “Online” te drukken (de vinylsnijder staat nu offline) en het mesje te verplaatsen met de pijltjestoetsen. Bevestig de nieuwe positie door op de crosshair tussen de pijltjes te klikken. Je hebt nu bevestigd wat de nieuwe home-positie is. Druk vervolgens weer op “Online” om de machine weer online te zetten.

Op het paneel kun je ook de druk aanpassen, wij raden aan:

 • 40/50 aan voor snijden
 • 100 voor schrijven.

De snelheid kun je voor precies werk het beste op v=50 zetten. Als je hem sneller zet, komen gesloten lijnen niet goed uit. Je bent dan veel tijd kwijt met nabewerken. Voor heel grof werk kun je hem wel tot v=150 zetten, maar blijf er wel altijd bij, voor als de machine vastslaat in het materiaal.

Zorg ervoor dat je de tekening uitsnijdt tussen twee wieltjes, anders heb je kans dat het papier scheefgetrokken wordt en de machine vastslaat. Gebeurt dat toch, zet de machine dan meteen uit (schakelaar aan linkerzijde).

Het is geen probleem om vlak bij de rand van het materiaal te beginnen, ook bespaar je op die manier materiaal.

Om een opdracht tussentijds af te breken klik dan op “Pause” op de snijmachine. Er is geen mogelijkheid op de snijopdracht definitief af te breken. Hiervoor moet je helaas de machine uit en aan zetten. De knop zit naast de stekker. 

Loop nooit weg bij de machine! Hij kan de folie verkreukelen en zichzelf kapotmaken. Kijk van tevoren even waar op het apparaat de pauzeknop zit, zodat je snel kunt ingrijpen als het fout gaat. Snij ze!

Vinylsnijder Illustrator voor t-shirt

Zorg ervoor dat er alleen paths overblijven (dus geen compound-paths, groepen e.d.) inéén laag. N.B. De snijplotter snijd op de volgorde (arrange) zoals die in de laag in het layers paneel staat. 

Maak de oriëntatie goed van het document. Het wordt geprint als zoals op de afbeelding hieronder.

Kies vervolgens Save As en sla het document op als SVG. De SVG instellingen laat je staan zoals ze zijn:SVG Profiles: SVG 1.1 of 1.0Type: Convert to OutlineLocation: EmbedPreserve Illustrator Editing Capabilities? NeeDaarna open je het bestand in Inkscape op Linux. Daarin selecteer je alles en kies je in het menu bovenin: Path > Object to Path Om hem vervolgens te snijden kies je in het menu bovenin: Extensions > Cutter / Plotter > InkCut v1.0 Dat menu stel je als volgt in (de meeste instellingen staan gewoon goed, maar voor de zekerheid zijn ze allemaal beschreven): 1. Tabblad Paths

 1. Copies: 1
 2. Make stacks: uit
 3. Box around: uit
 4. Flatness: 0.2
 5. Padding H x V = 5.0 x 5.0
 6. Position X x Y = 0.50 x 0.50

2. Tabblad Device

 1. Device width: 70
 2. Device length: 1000
 3. Tile width: De breedte van jouw document
 4. Tile height: De hoogte van jouw document
 5. Velocity: 4
 6. Force: 50
 7. Axis > Rotate cutting: uit
 8. Axis > Mirror: uit
 9. Cutting > Overcut: 0.50
 10. Cutting > Blade offset: 0.15

3. Tabblad Settings

 1. Connection: Serial
 2. Port: /dev/ttyUSB0
 3. Baud: 9600
 4. Bytesize: 8
 5. Parity: none
 6. Stopbits: 1
 7. Xon/Xoff: aan
 8. RTS/CTS: aan

4. Algemeen onderin

 1. Distance to feed: 0.0
 2. Preview instead of cut: uit

Als je klaar bent kan je eerst een proef maken. Anders klik je op apply en dan wordt de vector geplot!

Stickers aanbrengen

Om stickers goed aan te brengen, met de goede afstanden tussen alle onderdeeltjes van je ontwerp, is het belangrijk je ontwerp eerst over te brengen op applicatietape of transferpaper. 

 1. Knip je ontwerp ruim uit.
 2. Plak dit wanneer nodig vast aan de tafel zodat het vlak blijft liggen.
 3. Haal al het folie dat je niet wilt opplakken van het stickervel af zodat alleen je ontwerp overblijft. 
 4. Plak de applicatie tape hier overheen, dit kun je het beste met een spateltje (of pinpas) doen zodat er geen luchtbellen ontstaan. 
 5. Haal nu voorzichtig de applicatietape van het stickervel af zodat je alleen de applicatietape overhoudt met daarop de sticker geplakt. 
 6. Plak dit op een oppervlak, liefst ook met een spateltje (of pinpas). 
 7. Haal de applicatietape voorzichtig van je sticker af. Als het goed is, plakt de sticker nu vast aan je oppervlak.