Inkscape

Inkscape Screenshot

Inkscape is een open-source programma dat vectortekeningen maakt. De machines in het FabLab werken met vectorbestanden omdat deze bestanden een figuur beschrijven in vectoren en niet in pixels. Het werken met vectoren is net wat anders dan het werken met pixels. Als je nog nooit eerder hebt gewerkt met een programma als Inkscape of Illustrator, kun je hieronder wat tutorials vinden.

Inkscape Tutorials

Inkscape op Mac OS X

Op OS X draait Inkscape onder XQuartz (ook wel X11).

Copy paste

Dit betekent dat copy paste niet meteen goed werkt. XQuartz maakt namelijk bitmaps van de vectoren na het kopiëren. Je kunt dit oplossen door:

  1. Ga naar “XQuartz > preferences”
  2. Tab Pasteboard
  3. Verwijder het vinkje bij Update Pasteboard when CLIPBOARD changes

Installatieproblemen

Wanneer je Inkscape op de normale manier installeerd op OS X mist hij soms libraries. Bijvoorbeeld wanneer je dxf wilt exporteren of op je eigen computer InkCut wilt gebruiken. Je krijgt dan bijv de melding “The fantastic lxml wrapper for libxml2 is required”. 

edit: /Applications/Inkscape.app/Contents/Resources/bin/inkscape

add:

export VERSIONER_PYTHON_VERSION=2.6

just before:

export VERSIONER_PYTHON_PREFER_32_BIT=yes

Alternatieve installatie

http://caih.org/open-source-software/fixing-inkscape-in-mac-os-x/ > update 3

Geadvanceerde installatie

Een geavanceerde manier waarmee je dit op kan lossen is Inkscape installeren via een apt-get achtige manier, met behulp van Applicaties zoals Fink, Macports, Brew etc. Install Inkscape trough Macports so that it won’t mis libraries. With Macports in Terminal:

sudo port install inkscape