3D-Printer

3D-printer

We hebben de beschikking over meerdere printers: een Prusa MK4 , een Ultimaker 2+ en et deze printers kun je 3D vormen printen uit verschillende soorten kunststof, zoals het veelgebruikte PLA, maar ook PETG en flexibel TPU.

Over 3D-Printers

Je kunt een 3D printer vergelijken met een slagroomspuit. Terwijl je de slagroomspuit nauwkeurig beweegt duw je de slagroom eruit. In plaats van slagroom werkt de 3Dprinter met plastic. Het plastic gaat erin als een draad. Die draad wordt door een motor door een hete spuitkop geduwd waardoor de draad smelt en er als een heel dun vloeibaar sliertje uitstroomt. Door heel nauwkeurig de kop naar links/rechts/voor en achter te bewegen kun je vormen printen. Door nu het blad waarop geprint wordt steeds iets naar beneden te bewegen na elke laag kun je dus ook in de hoogte printen.

Het proces van het printen met een 3D-printer kun je opdelen in drie verschillende delen: 

1. Ontwerpen: Een ontwerp maken of een bestaand ontwerp downloaden.

2. Converteren: Het ontwerp omzetten naar een bestandsformaat dat de printer begrijpt.

3. Printen: De computer stuurt het geconverteerde ontwerp naar de printer.

Ontwerpen

Als je nog geen of weinig ervaring hebt met 3D-tekenen op de computer is het verstandig om eerst wat bestaande ontwerpen te downloaden, bijvoorbeeld op www.printables.com en www.thingiverse.com. Ga op deze websites op zoek naar ontwerpbestanden die bedoeld zijn voor 3D-printers. Heb je iets leuks gevonden? Download dan het .stl bestand.

Als je wél zelf wilt 3D-modellen wilt gaan ontwerpen heb je de keuze uit veel verschillende ontwerppakketten. Goede opties zijn Blender en OpenSCAD. Deze programma’s zijn gratis en open-source. Ze zijn al geïnstalleerd op de computers in het FabLab en je kunt het ook gemakkelijk downloaden en installeren op je eigen computer. Er zijn ook andere (betaalde / commerciële) 3D-tekenprogramma’s zoals 3D Studio Max, Maya en Fusion 360. In principe is ieder 3D-pakket dat kan exporteren naar een .stl bestand geschikt. Kijk op de software pagina voor meer informatie. 

STL vs GCODE

Een .stl bestand is een heel simpel bestandsformaat waarin een 3D tekening helemaal is opgehakt in kleine driehoekjes die met elkaar verbonden zijn. Ondanks dat het heel simpel is kan de 3D-printer hier niks mee. De printer wil nog simpelere commando’s zoals: ga zoveel millimeter naar voren, ga zoveel millimeter naar rechts, etc. Deze commando’s zien er dan bijvoorbeeld zo uit: G1 X32.57 Y-0.2 E59.623. G1 betekent ‘beweeg’, X staat voor de x-as (links/rechts), Y staat voor de y-as (voor/achter) en E staat voor Extrude. Daarmee wordt aangegeven hoeveel plastic er door de printkop gedrukt moet worden.

Converteren naar gcode

Als je eenmaal een .stl bestand hebt dan is de volgende stap om deze in te laden in een Slicer, een open source slicer die 3D-tekeningen omzet in gcode (instructies met coördinaten) voor de 3D-printer. Er bestaan ook meerdere open source slicers, waarvan Slic3r de bekendste is. Hieronder staat beschreven hoe Cura werkt, maar de meeste slicers werken op eenzelfde manier.

1. (Download en installeer een slicer) 

2. Start slicer

3. Laad 3D model in de slicer. Als het goed is zie je de tekening vervolgens in een preview.

4. Controleer even of je object ongeveer de goede maat heeft en goed op de bodem ligt. Je kunt het object nog schalen, roteren of verplaatsen.

5. Stel de mogelijke instellingen in. De beste informatie over deze instellingen staan in bijv. de tooltips die verschijnen. Om te beginnen is het goed om bij de standaardinstellingen te blijven. Als je wat meer ervaring hebt, kun je ook zelf meer functionaliteiten van je slicer instellen en gebruiken.

6. Wanneer je alle instellingen hebt gemaakt kun je het model omzetten naar gcode. bewaar je gcode zodat je die in de 3d printer kunt laden.

Printen

Nu je tekening geconverteerd is naar taal die de printer begrijpt, wordt het tijd om te gaan printen. Loop de volgende stappen langs:

zet de gcode op de USB-stick of SD-kaart die bij de printer hoort.

Ga via het paneel aan de voorkant naar ‘Print’ en selecteer daar jouw ontwerp. De printer gaat nu opwarmen en zal daarna beginnen met printen. Blijf tijdens dit opstartproces bij de printer! Het is erg belangrijk dat de eerste lagen goed aan de buildplate hechten.