OpenSCAD

OpenSCAD is software om 3D CAD models te creëren. Het is vrije software beschikbaar voor Linux/UNIX, Windows en Mac OS X. Anders dan de meeste vrije software om 3D modellen te creëren, zoals Blender, richt het zich niet op de artistieke aspecten van het 3D modelleren, maar op de technische ontwerpaspecten.

OpenSCAD screenshot

Tip: Using external editor for OpenSCAD

Een introductie voor niet-programmeurs

An Introduction to 3d Modeling with openSCAD – openSCAD Basics

Een goed begin

ThingiVerse biedt de volgende snelle toegang tot OpenSCAD

OpenSCAD Jumpstart
OpenJSCAD

Inspiratie

OpenSCAD designs
Fully Printable Padlock
Titan 3D printer
Parametric lasercuttable Box
Parametric lasercuttable Box 2
SpiderBot (Hexapod) (animation)
Openscad Lego-Like brick
Combinatie met Clipper
ImplicitCAD (example)

Designing for lasercutting in OpenSCAD

Tips

Je kunt OpenSCAD gebruiken voor het ontwerp van lasergesneden objecten. Voordelen zijn de parametrische mogedlijkheden en de 3D preview, maar het heeft wat beperkingen. OpenSCAD definieert alleen dichte vormen. Dit betekent dat het onmogelijk is om vouwlijnen te tekenen middels een stippellijn. Zie de volgende feature request: Better support 2D models by adding lines

Een externe editor gebruiken voor OpenSCAD

De text editor die in OpenSCAD is ingebouwd is vrij beperkt. Er is bijvoorbeeld geen zoek en vervang functie. Gelukkig is het mogelijk een externe editor te koppelen. Enable Design > Automatic Reload and Compile. 
Je kunt dezelfde file in een externe editor openen. Als je dit document opslaat, dan wordt het automatisch geüdate voor OpenSCAD.